Poczułem się wywołany do tablicy.
Witajcie.
Zajmuję się architekturą oprogramowania MetaStudio firmy Sanmargar.
Rozwijamy oprogramowaniem MetaStudio od kilku lat, zanim stały się modne takie pojęcia jak dane referencyjne, czy dane podstawowe. Na własną rękę odkryliśmy u naszych klientów potrzebę zarządzania pewnymi danymi, które nie koniecznie pochodzą z systemów transakcyjnych lub ich utrzymanie w tych systemach było nieefektywne. Początkowo głównie na potrzeby BI – zorientowaliśmy się, że jest pewna luka, nie ma miejsca na wprowadzanie takich informacji jak grupy produktów, segmenty klientów, mapowanie na te segmenty klientów, podział organizacyjny na potrzeby marketingu i sprzedaży różnych od podstawowej struktury organizacyjnej itp. Narzędzia BI zgodnie doktryną wyznaczoną jeszcze przez Billa Inmona zazwyczaj zabraniają modyfikować/wprowadzać jakiekolwiek dane. Natomiast przy projektowaniu systemów transakcyjnych nie uwzględniono potrzeb analitycznych.
Stąd pierwotną rolą naszego oprogramowania było wsparcie rozwiązań BI w zakresie dostarczania jednorodnej, zatwierdzonej, wersjonowanej informacji, której zwyczajnie nigdzie nie było.
Rola MetaStudio jako oprogramowania MDM pojawiła się później. Stąd funkcjonalnie mamy sporą część wspólną z innymi produktami MDM, w niektórych kwestiach unikatową a w innych mniejszą. Jakkolwiek obecnie przedstawiamy nasze rozwiązanie jako oprogramowanie MDM.
Oprogramowanie powstało na bazie doświadczeń z naszego podwórka, nie integrowaliśmy jeszcze danych z 5000 filii i spółek zależnych dużego np. koncernu paliwowego, tylko z o dwa rzędy wielkości mniejszymi projektami.
Jako dane podstawowe traktujemy również formuły służące do alokacji kosztów, segmentacji klientów, przypisania składników do bilansu itp. Pewnym specyficznym zastosowaniem tych funkcjonalności jest tworzenie w narzędziu reguł kontroli jakości danych. Stąd rola Data Quality, nie można jej jednak mylić z mechanizmami czyszczenia danych (Data Cleansing – z resztą obecnej coraz częściej w rozwiązaniach MDM, no i w naszym również od następnej wersji)
Oczywiście nie muszę dodawać, że moje wypowiedzi są całkowicie subiektywne i mają na uwadze interesy mojej firmy